31 may 2019

84: El rayo de calor de Arquímedes/Arkhimedeen kuolemansäde


Una nota al pie informa que el arma de José  se parece al el rayo de calor de Arquímedes. Una historia cuenta que Arquímedes manejó esa arma contra la marina romana en Siracusa. Muy probablemente ambas historias son solo ficción. Además, un arma que necesita sol no es muy práctica. MythBusters y MIT han probado el rayo de Arquímedes, pero posiblemente nadie el arma de José, 


Página 84:

José imaginó un ejército solar. Cuando probó los poderes del sol con la lupa, se quemó a sí mismo y casi a su casa también. Preparó instrucciones detalladas para construir y usar, pero el gobierno no estaba interesado. José estaba triste y Melquíades le devolvió el dinero. No solo el dinero, pero una nueva tentación, una brújula y un sextante.






Kun lukee Josén vähemmän täysjärkisestä innostuksesta auringonvalon käyttämisestä aseena, tulee helposti mieleen Arkhimedeen kuolemansäde. Tarinassa hän poltti Syrakusaa piirittäneitä Rooman valtakunnan laivoja peilisysteemillä. Tarinaa pidetään pelkkänä tarinana, mutta se ei ole estänyt kaistapäitä. Mythbusters ei onnistunut toistamaan tapausta., mutta MIT onnistui. Yhteistä José Arcadio Buendían ja Arkhimedeen aseille on, että ne ovat melkoisen epäkäytännöllisiä. Niitä ei voi kuljettaa armeijan mukana eivätkä ne toimi, jos aurinko ei paista.

Mielleyhtymä ei ole valitettavasti omani. Se on mainittu espanjankielisen laitokseni alaviitteessä.



Sivu 84:

José höpsähtää aivan täysin mielessänsä olevaan suurennuslasiaseeseen. Hän polttaa itsensä ja melkein talonsakin kokeiluissaan. Lopulta hän on tyytyväinen suunnitelmiinsa ja kirjoittaa perinpohjaiset ohjeet, mitkä lähettää hallitukselle. Viestinviejä saa ne lopulta muulipostiin mukaan jouduttuaan ensin melkein surman suuhun. José odotti muutaman vuoden. Melquíades antoi rahat takaisin ja kaupan päälle uuden hupsutuksen: kompassin ja sekstantin.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario