23 jun 2019

86: Colón y Star Trek/Kolumbus ja Star Trek

Página 86:

Astrolabio árabe del año 1291/
Arabialainen astrolabi vuodelta 1291,
(The Met Museum)

Úrsula se enojó y rompió el astrolabio. José construyó un nuevo y presentó su teoría a los hombres del pueblo. Explicó cómo se puede regresar a punto de partida simplemente navegando hacia el este. Los hombres no estaban convencidos y pensaron que José estaba loco. Pero Melquídes estaba contento incluso pensó que la teoría ya era conocida fuera de Macondo. Entonces, Melquíades le dió a José un laboratorio de alquimia.

!Casi una ofensa! Si uno navegara hacia el mar desde Barranquilla, se lo puede ver el mar infinito hacia el este y el oeste. José "olvidó" pequeñas cosas como África y Asia. (No hay razón para mencionar a Europa, eso no está en camino.)

Sivu 86:

Úrsula hermostui Josén hupsutuksista ja hajotti hänen astrolabinsa. José rakensi uuden ja todisti kylän miehille teoriansa, jonka mukaan purjehtimalla jatkuvasti itään saapuu lopulta lähtöpisteeseensä. Tosin kylän miehet eivät todisteluista mitään ymmärtäneet ja pitivät miestä hulluna. Melquíades saapui tällöin ylistämään Josén älyä. Hän oli todistanut teorian aivan itse. Tosin asia oli kokeellisesti jo todistettu, vaikka asiasta ei Macondossa oltu vielä kuultukaan. Melquíades lahjoitti ihailunsa kunniaksi Josélle alkemian laboratorion.

Tästä ei ole herja kaukana. Jos seisoo sopivalla kohtaa Kolumbian pohjoisrannikkoa, voi näyttää siltä, että sekä itään että länteen voi seilata mielin määrin. Iloisesti "unohdetaan" sellaiset pikkuseikat kuin Afrikka ja Aasia siinä välissä. (Eurooppaahan ei tarvitse edes mainita, koska se ei sattuisi matkan varrelle.)
Laboratorio de astrometria del año 2371/
Astrometrian laboratorio vuodelta 2371


No hay comentarios.:

Publicar un comentario